| RSS
Меню сайту
МОНУ
Управління освіти
ММЦ
Гаряча лінія
Педпреса

поради по харчуванню

           
              ПОРАДИ ПО ХАРЧУВАННЮ ДІТЕЙ

 

            Другий, третій роки життя - це перехідні періоди, коли харчування дитини поступово наближується до харчування дорослих. Найголовніша умова у всі вікові періоди, аби їжа забезпечувала необхідну потребу у білках, жирах, вуглеводах і калоріях для гармонійного росту і розвитку, що закладає основу здоров'я дитини.
З двох років дещо уповільнюється ріст дитини, але потреба у харчових інгредієнтах (білках, жирах, вуглеводах) висока при малих ще можливостях шлунково-кишкового тракту і нестабільності апетиту.
Необхідно так організувати харчування, щоб використані продукти не сприяли виникненню захворювань. І, як це не сумно, у наш час потрібно виключити з раціону саме ті продукти, які ми досить часто вживаємо, оскільки вони не потребують тривалої обробки. Більшість мам працює, у них не залишається сил і часу на приготування домашньої їжі, тому вони широко використовують полуфабрикати типу сосисок і ковбас, бутербродів і т. ін.
Увага! Харчування школярів з використанням тільки готових продуктів промислового виробництва («продуктів сухого пайка») можливе у виняткових випадках протягом недовгого часу (не більше 2 — 4 тижнів). При цьому рекомендоване вживання молочно-фруктових холодних сніданків: кисломолочні напої і молоко, сир, хлібобулочні вироби, фрукти, соки і вітамінізовані напої.

У харчуванні дітей дошкільного віку неприпустиме використання:

- кулінарних жирів (маргарини та їх похідні), які містять трансізомери жирних кислот, що сприяють виникненню онкозахворювань;

- сирокопчених м'ясних гастрономічних виробів і ковбас,  у зв'язку вмістом у них великої кількості харчових домішок, у тому числі консервантів, ароматизаторів і ін., а також різноманітних екстрактивних і збудливих інгредієнтів;

-  смажених   у   жирі   (маслі)   продуктів,   виробів   (пиріжків,   пончиків, картоплі і. ін.);

- продуктів, що містять екстрактивні і збудливі компоненти: консерви і мариновані овочі і фрукти (консервовані з додаванням оцту); сири гострих сортів;

-  кісткові і грибні бульйони, у тому числі харчові концентрати на їх основі;

- оцту,  гірчиці,  хріну,  перцю гострого (червоного,  чорного) й інших гострих приправ;

- соусів типу майонез або на основі жирової емульсії, що містять оцет, гірчицю або інші гострі приправи (типу кетчупу);

- міцного чаю, кави натуральної, а також інших продуктів, що містять кофеїн і будь-які стимулятори, алкоголь;

- газованих напоїв (наслідками їх регулярного і постійного вживання є захворювання органів травлення; ожиріння; цукровий діабет і карієс; алергія);

-  тонізуючих,  біологічно активних домішок до їжі (БАД),  що містять елеуторокок,   женьшень,   родіолу   рожеву,   інші   аналогічні   компоненти,   що впливають на ріст тканин організму,  а також продуктів, що виробляються за допомогою перерахованих домішок;

-продуктів   на   основі   генно-модифікованої   сировини,   що   містять стимулятори росту (гормони, гормоноподібні речовини) й антибіотики.

 Увага! Солона риба, солоні огірки (консервовані у банках) можуть використовуватися у харчуванні дітей і підлітків тільки епізодично, не частіше одного разу на 2 - 4 тижні. Дітям можна давати тільки рибу слабкого посолу.
Дітей старших року годують не більше 4-5 разів на добу з проміжками між їжею у 3 - 4 години. Добовий об'єм раціону харчування розподіляється приблизно так: сніданок - 25%, обід - 35%, полуденок - 15%, вечеря - 25%. Останнє годування дитини проводять за 1 - 1,5 години до сну.
Протягом тижня у раціоні дітей дошкільного і шкільного віку мають бути присутні: молоко і молочні продукти (сметана, сир, яйця, творог), вершкове і рослинне масло, м'ясо або риба, хліб і хлібобулочні вироби, макаронні вироби, свіжі фрукти та ягоди, натуральні фруктові соки, овочі, зелень.

Дитина шкільного віку має щодня отримувати:

вершкове масло: ЗО - 40 г;

рослинне масло: 15-20 г;

хліб (пшеничний і житній): 200 - 300 г;

крупи і макаронні вироби: 40 - 60 г;

картопля: 200 - 300 г;

овочі: 300-400 г;

фрукти свіжі: 200 - 300 г;

сік: 150-200мл;

цукор: 50 - 70 г;

кондитерські вироби: 20 - 30 г;

молоко, молочні продукти: 300 — 400 г;

м'ясо птиці (філе): 100-130 г;

риба (філе): 50-70 г.

 

 

                                              ( за матеріалами книги «Зростаємо разом. Книга для батьків дітей раннього віку»)

 

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Календар
«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Гаряча лінія
Педагогічна преса

Copyright MyCorp © 2017
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz